Gotuj po naszemu

fot. 8
Krzysztof Leśniewski - kucharz i znawca regionalnej kuchni pałuckiej podczas gotowania na festynie organizacji pozarządowych z okazji Dnia Dziecka w Niewolnie. Fot. Magdalena Drozda

Zmiany kulturowe zachodzące we współczesnym świecie wpływają na sposób życia, zmieniając nawyki kulinarne Polaków, w tym trzemesznian. Czerpanie i korzystanie z obcych kuchni samo w sobie nie jest zjawiskiem negatywnym, wręcz przeciwnie. Należy jednak zachować właściwe proporcje i pozostawić należne miejsce kuchni polskiej. Problemem okazuje się również brak czasu na gotowanie, a także brak umiejętności przygotowywania polskich dań.

Grupą społeczną, najbardziej narażoną na obce wpływy kulturowe, w tym kulinarne są dzieci i młodzież, które chętnie i szybko przejmują napływowe nowinki. Za pomocą niniejszego projektu Fundacja spróbowała rozwiązać ten problem poprzez przypomnienie dzieciom i młodzieży polskich regionalnych potraw.

Projekt składał się z dwóch części. Pierwsza z nich to rzeczywistość wirtualna i medialna. Na profilu Fundacji w mediach społecznościowych oraz na stronie internetowej Fundacji pojawiały się informacje o lokalnych, tradycyjnych polskich potrawach wraz z przepisami, mającymi zachęcić odbiorców do ich przygotowania. Tymi samymi kanałami, uzupełnionymi o media lokalne, prowadzono działania promocyjne. Wybór tego typu sposobów komunikacji pozwolił na szybkie dotarcie z informacją do grupy docelowej z uwagi na powszechne używanie przez nią z telefonów, smartfonów, Internetu, komunikatorów społecznościowych itp.

Drugą część projektu stanowił pokaz kulinarny na żywo, prowadzony przez Krzysztofa Leśniewskiego, pasjonata kuchni regionalnej, autora kilku książek kulinarnych oraz uczestnikowi wieli programów kulinarnych. Pokaz odbył się 18 czerwca 2022 r. na boisku sportowym w Niewolnie (gmina Trzemeszno) jako część trzemeszeńskiego festynu organizacji pozarządowych, zorganizowanego z obchodami Dnia Dziecka. Takie rozwiązanie umożliwiło Fundacji bezpośrednie dotarcie do docelowej grupy mieszkańców Trzemeszna i okolic – dzieci, młodzieży i ich opiekunów, a także osób dorosłych, w myśl przysłowia „przez żołądek do serca”.

W trakcie kilkugodzinnego pokazu na żywo, przygotowano polską potrawę regionalną. Uczestnicy festynu, będący jednocześnie odbiorcami projektu, mogli dopytać o szczegóły przepisu, sposoby przygotowania, użyte składniki, wartości odżywcze, czy historię potrawy. Połączenie wiedzy teoretycznej i praktycznej, zaobserwowanej na pokazie sprawiło, że zarówno dzieci i młodzież, jak i ich opiekunowie, ale również pozostałe osoby będą chcieć wprowadzić do swojego jadłospisu niekiedy zapomniane już potrawy. Pokaz zakończył się degustacją przygotowanej potrawy – darmowym poczęstunkiem dla 100 osób. Na odbiorców czekała również dodatkowa niespodzianka kulinarna – chleb ze smalcem z marchewką i ogórkiem małosolnym.

Projekt trwał od 11 kwietnia do 31 sierpnia 2022 roku.

Projekt był współfinansowany ze środków budżetowych gminy Trzemeszno w ramach konkursu pn. “Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”.

Przepisy kuchni pałuckiej

Plyndze

Placki ziemniaczane smażone na oleju wykonywane przez gospodynie w różnych wersjach.

Składniki:

½ kg ziemniaków

1 jajko

szczypta soli

1 ½ szklanki maki

1 cebula

Wykonanie:

Ziemniaki zetrzeć, odcisnąć sok, dodać roztrzepane jajko i mąkę, pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulkę posolić i wymieszać razem. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie placuszki. Posypać cukrem.

Cebula jest dodatkiem, który nie był ogólnie stosowany, ale podkreśla smak.

Parzycha

Zupa z młodej białej kapusty.

Składniki:

½ małej główki młodej kapusty

2 – 3 średnie młode ziemniaki

1 cała porcja rosołowa z kurczaka lub kości od schabu, żeberka

sól,

natka pietruszki

woda

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, osolić, włożyć mięso i gotować tak jak rosół. Po zszumowaniu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną i sparzoną kapustę ugotować do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.

Marchew na gęsto z szarymi kluchami i skwarkami

Część 1 – marchew na gęsto

1/2 kg marchwi

2 ziemniaki

sól, cukier, woda

1/4 kostki rosołowej.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

Marchew pokroić w plasterki grubości 0,5 cm, ziemniaki w kostkę 1cm x 1 cm. Całość włóż do garnka i zalej wodą do 2 cm powyżej składników, posól i gotuj do miękkości. Odcedź wszystko na sicie i rozduś na papkę nie blenderem !!! Dosłodź i do smaku.

Część 2 – szare kluchy

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 – 2 szklanek mąki żytniej zmieszanej z pszenną  1:1

sól

Wykonanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce ręcznej odcisnąć delikatnie sok dodać mąkę, osolić i wymieszać. Zagotować osoloną wodę i wrzucać porcje ciasta na wodę i ugotować. Wyjmować na durszlak i przepłukiwać zimna wodą.

Część 3 – skwarki

Składniki:

słonina wędzona

boczek wędzony (nie parzony)

smalec

cebulka

Wykonanie:

Pokroić cebule w drobną kostkę zeszklić na złoty kolor na smalcu. Słoninę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na chrupiąco. Kluski wymieszać ze skwarkami i cebulka i smalcem stopionym. Podawać na talerzu  na jednej połowie marchew na drugiej kluski.